Vintern, med allt vad den medför av kyla och mörker, är en svår tid för många människor i vårt avlånga land. Det finns dock mycket man kan göra för att hålla motivationen uppe även när det är fem minusgrader och det blir mörkt klockan tre.

Vintern i Sverige kan vara svår, både för gamla och nya svenskar. Det handlar inte bara om kylan, utan minst lika mycket om mörkret och fuktigheten. Vissa kanske förknippar vintern med pulkaåkning, snögubbar, längdskidåkning och annat som är kul och som det är lätt att hitta motivationen för. Men om man bor i de södra delarna av landet, där de flesta svenskar ju bor, så bjuder vintrarna sällan på särskilt mycket sådant. Då kan det vara svårt att hitta motivation att göra någonting alls. Det gäller inte minst när det handlar om att ta sig till gymmet, simhallen eller var man nu tränar.

VinterlöpareDå kan det vara idé att skaffa sig en träningspartner. Fråga en vän eller en kollega om ni kan börja träna ihop. Om detta inte fungerar, annonsera på Facebook eller i andra sociala medier. Ett annat alternativ kan vara att köpa PT-timmar. Med en personlig tränare, eller med en träningspartner, kan man utvecklas mycket och bli starkare, snabbare och smidigare. Men en annan, och minst lika viktig, anledning är att man har större sannolikhet att komma iväg till gymmet om man vet att någon väntar på en där.

Träning handlar inte bara om fysisk aktivitet, utan det finns också flera mentala aspekter. En av dem är vanans makt, eller kanske snarare ovanans. Den som missar några pass har snabbt etablerat en ny vana. Det kan vara svårt att hålla sitt vanliga träningsschema över jul och nyår, framför allt om man ska resa bort. Då kan det vara bättre att göra ett nytt träningsschema för den tiden, med färre träningstillfällen. Därmed följer man vanan att rätta sig efter sitt träningsschema.

Konditionsträning

Om man bara tränar konditionsidrotter, som cykling eller löpning, Behöver man inte köra intervallträningen utomhus. Det går att köra intervaller på löpband, spinningcykel eller trainer. Om man ändå vill springa eller cykla utomhus (det går, även i minusgrader!) ska man inte jämföra tiderna med de man får för samma aktivitet i varmare väder. Däremot ska man tänka på att det är bra att träna i olika väder, framför allt om man siktar på att delta i tävlingar i framtiden. Man vet aldrig i förväg vad det är för väder på Vätternrundan eller Lidingöloppet, och ju fler olika väder man har erfarenhet av från sin träning, desto mer förberedd är man. Slutligen bör man hitta en träningspartner, eller börja gå på pass som spinning eller indoor walking.

Slutligen: glöm inte bort att mysa. Tänd levande ljus, unna dig ett fotbad och att umgås med vänner. Ordna sociala aktiviteter! Det behöver inte vara en trerätters middag, de flesta blir glada även om man bjuder på pasta eller korv med bröd. Det är ju ändå umgänget som är det viktiga. Vill du kombinera nytta med nöje kan du föreslå vinterlöpning med efterföljande förtäring.