I dag skriver vi om något som många tycker om att göra och som andra drömmer om men aldrig förverkligar – nämligen vandring. Vandring är ett perfekt sätt att uppleva ett land och ett landskap på och behöver inte vara liktydigt med svåra leder, tung ryggsäck och stenigt sovunderlag.

 

aktivt liv, man i bergBeroende på hur och var man vandrar krävs olika utrustning. En militär ryggsäck passar den luttrade vandraren som vill tänka praktiskt. En mindre ryggsäck funkar för den som gör mindre dagsturer på vandringslederna.

I en nyhet som vi hittar i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur en vandrare förolyckades i norska fjällen genom att ramla nerför ett stup i Trolltunga. Det gäller alltså att ta det försiktigt när man vandrar, och alltid tänka på säkerheten först. Lyssna på väderleksrapport innan eventuella långturer eller toppturer, anpassa turen efter din erfarenhet, packa inte för tungt och gå med utmarkerad led. Innan vandring är det viktigt att gå in skorna du ska vandra i, samt träna med packning på ryggen i en del dagsturer, dels för att inte få skavsår men även för att lära känna sin uthållighet och få lite erfarenhet.

Sydtyrolen eller Sverige?

 

Ett tips på vandringsplats är Sydtyrolen, den del av Europa där Italien möter Österrike och Dolomiterna bjuder på hisnande vyer med snöklädda bergstoppar. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det här är omöjligt att inte gång på åter stanna och betrakta sin omgivning och utsikten över dalar och berg, mörkgröna trollskogar och ängar.

För att ta sig till denna plats från Sverige kan man följa denna listade fakta nedan:

  • Närmaste flygplats är Bolzano
  • Men flyg finns också till Milano, Bergamo, Verona, Innsbruck & München.
  • Vidare tar du dig med hyrbil eller buss. Bussföretaget (suedtirolbus.it) har transferbussar.
  • Arrangörer av vandringsresor i Dolomiterna: Temaresor, Prima Travel, Alpresor, Wi Resor
  • Det finns ett antal värdshus uppe i bergen, med enkel övernattning och restaurang med fullständiga rättigheter.

armour.nuMen en behöver faktiskt inte åka ända ner till norra Italien för att uppleva fantastiska vyer, vandring i toppklass eller mysiga övernattningsplatser. I en artikel som vi finner i Expressen kan vi läsa om Sveriges bästa vandringsleder. Det finns en hel del att välja på och mycket beror på var i Sverige man vill åka till samt när. Bland tipsen hittar vi Kebnekaise, som är Sveriges högsta berg, där man kan installera sig bekvämt på fjällstationen och sedan ta dagsturer dels upp till toppen men även till andra platser i närområdet med spektakulära vattenfall, gröna frodiga stigar och häftiga stenformationer. Vattnet i bäckarna är iskallt och rent, perfekt att fylla flaskan med och dricka under pauserna i vandringen.

Andra leder i samma artikel är Kungsleden mellan Abiska och Hemavan på drygt 40 mil, Jämtlandstriangeln, Padjelantaleden i Jokkmokks kommun, Bruksvallarna, Sörmlandsleden, Skåneleden, Bohusleden, Roslagsleden, Östgötaleden, Höga Kustenleden (som finns listat som världsarv). Det är alltså bara att välja och vraka, Sverige är redo att upptäckas och utforskas. Förutom utsiktsberg, djup urskog, kloster och ruiner finns även runstenar, kustlinjer, skärgårdsvyer samt vacker vildmark.

Bästa tiden att vandra på i Sverige är sommartid, då är fjället redo att beträdas och snön endast på de högre topparna. I Fjällterräng går man cirka 3 kilometer per timme, i svårare terräng kan det ta ännu längre tid än så.